HTML

Pénzt vagy életet blog

A Pénzt Vagy Életet . hu weboldal hivatalos blogja. Bankokkal, biztosítókkal és szolgáltatásaikkal kapcsolatos történetek és érdekességek.
E-mail: info@penztvagyeletet.hu

Friss topikok

Linkblog

A PSZÁF mögé bújva kínálnak kétséges személyi kölcsönt

2010.03.31. 12:48 :: penzvselet

 

Az egyik népszerű fórum oldalon találtuk a következő weboldalt: hitelmindenkinek.dynamicweb.hu. Ezen az oldalon többek között aktív BAR (KHR) listásoknak is kínálnak hitelt. Azonban az egyébként is gyanús és sok szempontból drága hitelajánlaton túllépve, kicsit megvizsgálva az oldalon írtak hátterét, hamar kiderül, jogos a gyanú az oldallal kapcsolatban, hiszen a megnyugtató "marketing szöveg" mögött is megtévesztés áll.

Az oldalon a "Személyi kölcsön aktív BAR-osoknak? IGEN!!!" menüpontra kattintva található az ajánlott hitel részletes leírása és annak feltételei (erre is visszatérünk még). Ennek a lapnak a legalján található egy rövid megjegyzés, és hozzá egy ellenőrzési lehetőség is, melyet nyilván az olvasók/bajba jutottak (általában ugyanis aki ilyen menüpont alatt keres hitelt, az már igen erősen bajban van) megnyugtatására szántak a szerkesztők, mondván hogy "ez aztán tényleg nem kamu".
Ez a bizonyos mondat így hangzik: "Regisztrált hitelközvetítőtöl. Itt ellenőrizheti: http://www.pszaf.hu/...". Ezek után részletesen leírja az oldal tulajdonosa hogyan is ellenőrizhető hogy ő(k) PSZÁF nyilvántartásba vannak véve, és nem csak egy hitegető cég. Vélhetően arra számítanak, hogy a nagy többséget ez megnyugtatja és nem kezd el tovább vizsgálódni. Mi megtettük és azonnal ki is derült hogy mindösszesen arról van szó, az ott említett személy (aki nem azonos a kapcsolat lapon megadott személlyel) közvetítheti a Cofidis Magyarország termékeit. Ráadásul a közvetítésben is csak korlátozott szerepet játszhat, a pénzintézet semmilyen felelősséget nem vállal érte, valamint semmilyen aláírási/szerződéskötési joggal nem ruházza fel. Mindez még nem is lenne megtévesztő, ha a Cofidis rendelkezne bármilyen olyan termékkel amit az oldalon fentebb jellemeznek. Csakhogy nem rendelkezik ilyennel sőt, alapvetően kizárja az Aktív BAR listásokat a lehetséges ügyfelei köréből.

Megvizsgáltuk azt is, milyen állítólagos hitelt kínálnak az oldalon. A leírás szerint 10-től 20 éves futamidejű személyi kölcsönt lehet rajtuk keresztül igényelni, legkevesebb 1 millió, maximum 6 millió forintos összeggel. A futamidő már önmagában furcsa, a mindenféle fedezet nélkül adott hitelek ritkán haladják meg a 7 évet, és olyan bankról nincs is tudomásunk aki 10 év fölötti személyi kölcsönt adna ki fedezet nélkül. Még furcsább - vagy inkább már hihetetlen - a törlesztőrészletek összege.
Egy keveset utánaszámolva a leírt törlesztőrészleteknek azonnal látható, az oldal tulajdonosa vagy megtalálta az aranytojást tojó tyúkot (ebben az esetben gratulálunk neki), vagy az egész egy szép nagy átverés. Az írt részletek ugyanis alacsonyabbak mint a bankok által ingatlanfedezet és kiemelt jövedelem mellett kínált legkedvezőbbek. Azt állítja tehát az oldal hogy van egy olyan bank (amit csak ő ismer) amelyik minimálbér alatt kereső embereknek - akik már eddig is jelentősen elmaradtak a hitel(eik) törlesztésével - ad mindenféle biztosíték nélkül kedvezőbb kölcsönt, mint a legkedvezőbb hitel akit bárki más (aki nem rajtuk keresztül köt szerződést) elérhet. Mindenesetre nagyon erősen javasoljuk, hogy ha valaki megtudja melyik bank ez, semmiképp ne vásárolja részvényeit.

Felmerülhet a kérdés, miért is állít valaki nyilvánvaló képtelenséget az oldalán. Természetesen pénzért. Aki az oldal üzemeltetőjéhez fordul hitelért, egyből fizet 10 ezer forintot állítólag a banknak a hitelelbírálásáért (nincs tudomásunk olyan pénzintézetről, aki egy személyi kölcsön elbírálásáért előzetes pénzt kérne). Az aktív BAR listások ügyintézése ezzel vélhetően le is zárul, két nappal később kapnak egy telefont: "sajnálattal tájékoztatom hogy a hitelkérelmét elutasították". Ha pedig valaki jobb helyzetben van - például rendelkezik ingatlannal és végül egy jelzáloghitelt kötnek vele, az oldalon említettnél egy "apróval" rosszabb kondíciókkal - az még a következő költségekre számíthat: 8%-os sikerdíj és egy számunkra megmagyarázhatatlan 48 ezer forintos költség milliónként (itt jegyezzük meg hogy az utóbbi költség akciós, eddig 186 ezer Ft (!!!) volt milliónként). Ez összességében annyit jelent, hogy egy 3 milliós hitel esetén 10 + 240 + 144 = 398 ezer forintot kell befizetni... (és ki tudja még milyen költségek merülnek fel, ezek csak azok melyeket vélhetően az oldal üzemeltetője felé kell megfizetni)

Említést érdemel még, hogy az oldalon több helyen előkerül egy bizonyos magánszemély által nyújtott hitel is 10%-os havi kamattal. Ez szerintünk kimeríti az uzsora fogalmát, úgyhogy érdemes kerülni (arról nem is beszélve, hogy elég kevéssé szabályozott a magánszemélytől magánszemély számára nyújtott hitel, és a későbbiekben semmilyen bank nem hajlandó kiváltani).

1 komment

Címkék: bank hitel kölcsön átverés pszáf törlesztőrészlet személyi kölcsön bar lista cofidis

A bejegyzés trackback címe:

https://penztvagyeletet.blog.hu/api/trackback/id/tr561881089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.05.06. 18:16:00

Sziasztok!

Őszintén gratulálok a blog indulásához, és a már elejétől érdekes témákhoz, szakmai hozzáértéshez. Hasonló indíttatásból kezdtem el a magam blogját.

Ezek a BAR-osoknnak is hitelt ígérő csoportok - az úttóbi néhány hónapban megszerzett tapasztalataim alapján - vásárlói csoportokat szerveznek, és egyáltalán nem adnak (legalábbis havonta csak egyetlen egy csoport tagnak hitelt). Érdemes a legutóbbi posztom alján lévő linkekre rákattintani, ott citálom a Fogyasztóvédők, a PSZÁF, a versenyfelügyelet és egy szakmai fórum linkjeit.

Nem lehet eléggé óva inteni a gyanútlan, könnyen becsapható, sokszor cégső elkeseredésig ide jutó embereket ezektől a hiénáktól.

Örülök, hogy ti is belevágtok :-)
süti beállítások módosítása