HTML

Pénzt vagy életet blog

A Pénzt Vagy Életet . hu weboldal hivatalos blogja. Bankokkal, biztosítókkal és szolgáltatásaikkal kapcsolatos történetek és érdekességek.
E-mail: info@penztvagyeletet.hu

Friss topikok

Linkblog

Már a segítségnek szánt hitelkalkulátorokban sem bízhatunk?!

2010.03.24. 10:45 :: penzvselet

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket az alábbi furcsaságra: hibás a népszerű privatbankar.hu internetes oldal hitelkalkulátora. Éva 10 millió forint lakáscélú hitel felvételére készül, melynek kapcsán első körben betévedt egy hozzá közeli MKB fiókba. A fiókban - ahogy azt kell is - tájékozódott a részletekről, majd ezzel az információval felszerelkezve indult volna tovább, hogy egyéb bankokban is érdeklődjön lehetőségeiről. Ekkor hívta fel figyelmét egy ismerőse a privatbankar.hu weboldal összehasonlító hitelkalkulátorára(www.privatbankar.hu/hitelek/piaci_lakashitelek/hitelvalaszto). Éva nem is gondolkozott sokat, minek járja le a lábát ha ennél lényegesen egyszerűbben is össze tudja hasonlítani a várható törlesztő részleteket és előzetes költségeket.

A kalkulátor szerencsére nagyon egyszerűen használható, így Évának csak annyi dolga volt hogy beüsse a neki szükséges hitel paramétereit (10.000.000 Ft hitelösszeg, 240 hónapos futamidő, Euró devizanem) és már kapta is az adatokat. Véleményem szerint ezek után teljesen logikusan választott, megnézte a kalkulátor által legolcsóbbnak jelzett három bank nevét, és úgy tervezte azokat járja végig másnap. Hajtotta azonban a kíváncsiság és megnézte hova sorolja a kalkulátor a már meglátogatott MKB Bank hitelajánlatát. Az igazi megdöbbenést nem a helyezés okozta számára, hanem az hogy mekkora eltérés van a kalkulátor által mutatott és a bank által közölt törlesztőrészlet és kezdeti költségek között.

Elkezdtük hát szúrópróba szerűen tesztelni mi is a kalkulátort, és a fenti paraméterekkel (10MFt, 20 év, EUR lakáscélú hitel) megnéztük az MKB és még 3 bank ajánlatát, mennyire áll közel a bank által ígért törlesztő a kalkulátor által számolthoz.

Elsőként megnéztük a kalkulátor által legolcsóbbnak talált Aegon hitelt (6 hónapos kamatperiódusú lakáscélú hitel, kiemelt jövedelem mellett), ahol mindössze minimális eltérést találtunk (Privátbankár: 78.022 Ft, Aegon: 76.130 Ft). Ez akár adódhat abból is, hogy más devizaárfolyamokkal számol az Aegon és a Privátbankár, így ezt a különbséget nem tekinthetjük valódi hibának.

Komolyabb a baj már a másodikként vizsgált, "középmezőnyből" választott Erste Bank hitelével. A privatbankar.hu legolcsóbbnak a 0%-os kezelési költség mellett nyújtott 1 éves kamatperiódusú lakáscélú hitelt találta (84.817 Ft/hó). Ezzel az alapvető gond, hogy az Erste saját kalkulátora alapján ilyen hitel nincs is. Az ehhez legközelebb álló, az Erste jövedelem alapú 6 hónapos kamatperiódusú 0%-os kezelési költségű lakáshitele, aminek kezdeti törlesztő részlete a kalkulátor mai verziója alapján 86.992 Ft/hó. A különbség tehát itt se releváns, azonban mindenképp érdekes, hogy a Privátbankár egy nem létező konstrukciót számol.

A legizgalmasabb eredményt az AXA Bank hozta. A privátbankár számítása szerint az AXA Bank hitelei az utolsó háromban szerepelnek, brutálisan drága törlesztőrészletek mellett (a legolcsóbb 98.498 Ft/hó). Ugyanezen paraméterek mellett azonban sikerült az AXA saját kalkulátorán 79.319 Forintos törlesztőrészletet kihozni, ami havonta közel 20 ezer forintos eltérést jelent (ez 20 év alatt több mint négy és fél millió forint, a hitelösszeg 45%-a!!!!). Ezt a különbséget már sehogy se tudjuk magyarázni, főleg hogy az általunk számolt eredmény alapján az AXA-nak a harmadik pozicióban lenne a helye.

Utolsóként kicsit részletesebben vizsgáltuk meg az MKB Bankot, ha már vele kapcsolatban írta meg nekünk levelét Éva. A törlesztőrészletek vizsgálata előtt már szembetűnt, hogy a Privátbankár eredménye alapján itt kell az egyik legmagasabb összeget előre fizetni a hitelhez jutáshoz (190 ezer Forintot). Ezt az összeget kifejezetten komikusnak lehet nevezni, mivel az MKB Bank már jelentős ideje elengedi a banki ügyintézéshez tartozó legtöbb költséget. Így az említett 190 ezer Ft-ból (melyet nem tudjuk mi alapján számol a kalkulátor) midösszesen a jelzálogjog bejegyzést és tulajdoni lap ügyintézést kell megfizetni, ami nem éri el a 20 ezer Forintot se. Másik érdekes jelenség, hogy a Privátbankár csak a 3 hónapos kamatperiódusú hitelét számolja az MKB Banknak, pedig ennél jelenleg olcsóbb az 1 éves kamatperiódusú hitel, ezt se értjük miért. Utolsóként pedig még ott van a törlesztőrészletek beli eltérés is. A Privátbankár szerint 91.643 Ft-os havi törlesztőrészlet, az MKB kalkulátorán napi árfolyamokkal számolva 87.225 Ft (és mint említettük ennél lehet olcsóbb is 1 éves kamatperiódust számolva). Összességében így a privatbankar.hu kalkulátor által számolt adat alapján, közel 1 és negyed millióval drágább a hitel mint valójában.

Az említett hibák ellenére azonban senkinek se javasoljuk hogy ne használja a privatbankar.hu, vagy más egyéb oldal kalkulátorát. Érdemes azonban figyelembe venni hogy ezek az oldalak a legritkábban naprakészek, és igazán csak támpontot tudnak nyújtani, valódi megoldást nem, ezért mindig érdemes a "szimpatikus" ajánlatokat a bankok saját kalkulátorán is átszámolni, úgy biztosabb képet kaphat mindenki.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://penztvagyeletet.blog.hu/api/trackback/id/tr641864605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2010.03.24. 19:03:22

Hát, gondolom frissíteni kéne a privatbankar adatait, vagy ilyesmi. Az is igaz, hogy az Atyaúristen se tudja követni a banki ajánlatok folyamatos változását és főleg nem tudja kiszámolni a 20 oldalas leírásból.
süti beállítások módosítása